Verwardheid Voorbij
Het project “Verwardheid voorbij” is gericht op snellere herkenning van én betere ondersteuning rondom de doelgroep verwarde personen met licht verstandelijke beperking (LVB), autisme spectrum stoornis (ASS) of niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Herkenning is essentieel in de vroegtijdige signalering van risico’s op verward en overlastgevend gedrag. Daarnaast bevordert een vroege signalering de aansluiting op passende zorg.
Training
In je werk kun je in situaties terechtkomen waarin mensen zich anders gedragen dan je verwacht. Niet begrepen gedrag bij mensen kan voortkomen uit een niet zichtbare beperking, zoals LVB, ASS of NAH. Het niet herkennen van beperkingen en het onvoldoende afstemmen op de situatie kan leiden tot angst, onzekerheid, boosheid of verward gedrag. Ook kunnen er omstandigheden in het leven van iemand zijn die, in combinatie met een beperking, resulteren in verward gedrag. De training biedt kennis, inzicht en praktische basisvaardigheden om op een passende manier bij mensen aan te sluiten.
Hulpkaart
De Hulpkaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat past in een portemonnee. Hierop leg je vast hoe anderen het best met je om kunnen gaan in situaties waarin jezelf de regie kwijt dreigt te raken. Dat kunnen heel simpele dingen zijn zoals rustig blijven, dingen herhalen of je de gelegenheid geven om even tot jezelf te komen. Maar het kan ook over zorg gerelateerde onderwerpen gaan, zoals medicijnen of om heel praktische zaken zoals de zorg over je kinderen of huisdieren. Ook staat er een telefoonnummer op van iemand die je vertrouwt en die kan helpen. Zo weet iedereen die de Hulpkaart leest meteen wat te doen, zodat zaken niet onnodig uit de hand lopen. Als houder van de Hulpkaart bepaal je zelf wat hierop komt te staan.
Ken je of ben je iemand die baat heeft bij een Hulpkaart, neem dan contact op met Karlein van de Velde of Johan Vlasma (058 - 2844 944).
In dit project werken we samen met GGZ Friesland, Stichting AanZet en Sociaal Domein Fryslân. Het project wordt ondersteund met subsidie van ZonMw en Stichting SOM.