-
Onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO)
-
Diagnostiek
-
Arbeid en Onderwijs
-
MEE Academie Noord
-
Coachen
-
Specialistische Jeugdhulp
-
Inspiratiemiddag - 5 maart 2020
Diagnostiek
Sociaal werkers bieden in gebiedsteams in alle gemeenten in Friesland cliëntondersteuning. Het kan voorkomen dat daar specialistische kennis bij nodig is. Bijvoorbeeld op het gebied van Diagnostiek, Arbeid & Onderwijs, Wlz.
Specialistische dienstverlening kan op vraag van een gebiedsteam worden ingeschakeld.
Specialisten geven een antwoord op, of bieden ondersteuning bij, specifieke of complexe vraagstukken die medewerkers in de gebiedsteams zelf niet op kunnen lossen. De dienstverlening kan variëren van een kort consult tot het deelnemen aan een casusbespreking en van coachen tot meewerken aan het maken van een ondersteuningsplan. Bijna alle gemeenten maken gebruik van Specialisten van MEE.
De Specialist Diagnostiek kun je inschakelen voor:
Bij kinderen:
Vragen over de ontwikkeling of het gedrag van een kind. Wanneer er zorgen zijn en het onduidelijk is wat een kind (of gezin) verder kan helpen, kan het goed zijn de specialist Diagnostiek in te schakelen. Bijvoorbeeld als:
- de spraak-/ taalontwikkeling onvoldoende op gang komt;
- het kind extreem druk, teruggetrokken of opstandig gedrag vertoont.
- het gedrag en de ontwikkeling van een kind jonger aandoen dan op basis van de leeftijd verwacht wordt.
We kijken naar het kind en de context en we zoeken oplossingen die hierbij aansluiten.
Bij volwassenen:
Soms kom je mensen tegen die (herhaaldelijk) vastlopen op meerdere gebieden in hun leven, waarbij het onduidelijk is waardoor dit komt. De persoon komt afspraken niet na, voelt zich angstig of somber, wordt snel boos, vervuilt of veroorzaakt overlast. Interventies hebben weinig effect. In dit soort situaties kan het goed zijn om de mogelijkheden en beperkingen van de persoon in beeld te brengen.
Regelmatig wordt in zo’n situatie na onderzoek een licht verstandelijke beperking vastgesteld. Het gedrag dat iemand vertoont is geen onwil, maar komt voort uit onmacht. Als de collega in het gebiedsteam dit weet, kan in het vervolgtraject beter worden aangesloten op de persoon en kan een andere aanpak worden gekozen.
De specialist Diagnostiek kan hierin met gerichte adviezen ondersteunen.
Verberg tekst
Meer informatie in deze folders
- aanbod Arbeidsdiagnostiek- Leaflet diagnostiek kinderen
- Leaflet diagnostiek volwassenen